Satranç : Hayatın ta kendisi !

cocuk-satranc1

cocuk-satranc1

Hayatta kral da var, vezir de var, piyon da …

Çocuklara organizasyon yeteneğini, şaşırtmacayı, hayatin satranç tahtası gibi alanlara ayrıldığını, hem kendisinin hem de karsı tarafın güçlü ve zayıf yönlerini fark etmeyi, savunma ve saldırma zamanlaması ve çeşitliliğini, akil yürütmeyi öğretmeyi, öngörü yeteneğini geliştirmeyi başarabilen ve hayata hazırlayarak hayata karşı donanımlı kılan daha muhteşem bir oyun yok !

  • Kuralları kesin ve net bir oyundur.
  • Bir sonraki ve hatta daha sonraki hamlelerinizi hesap ederek oynamanız gerekir.
  • Karşınızdakinin hamlelerini izlemeniz ve ona göre strateji geliştirmeniz gerekir.
  • Gerekiyorsa karşı oyuncunun hamlesine göre daha önce hesapladığınız hamleyi değiştirmeniz ve yeni bir strateji belirlemeniz gerekir.
  • A, b, c ve hatta d planlarınız olmalıdır.
  • Kazanmayı da kaybetmeyi de öğretir.
  • Karsınızdakine gerekiyorsa beraberlik teklif etmeniz gerekir.
  • Doğru ya da yanlış attığınız adımların arkasında durmalısınız, oyunda dokunduğunuz taşı oynamak zorundasınız.
  • Attığınız adimi geri alamazsınız, bu yüzden iyi düşünmelisiniz.
  • Cevreden etkilenmeden kendi kararlarınızı alırsınız.
  • Düşünmek için fazla vakit yoktur, kısa zamanda en doğru kararı almak durumundasınızdır.
  • Konsantrasyon yeteneğiniz gelişir.
  • Sakin kalarak sorunların üstesinden gelebilme yeteneğiniz gelişir.
  • Sonuca odaklanırken sureci takip etmek zorundasınızdır.
  • Beklenmedik hamleler karsısında çözüm üretebilme yeteneğiniz gelişir.
  • Problem çözme beceriniz gelişir.

Peki söyler misiniz hangisi hayatta gerekli değil ya da iş hayatında, insan ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor ?

(Kaynak :http://yavrucak.net/ )